Review de "El pequeño Libro Rojo del activista en la Red"

Al gener de 2015 es va publicar el llibre “El pequeño libro rojo del activista en la Red” [1], escrit per Marta Periano amb el segell de Roca Editorial. Es tracta d’un manual introductori de les bones pràctiques i l’ús d’eines criptogràfiques per a protegir les comunicacions digitals i garantir la privacitat de l’usuari. Pretén arribar a les redaccions dels diaris, al món activista i a qualsevol persona preocupada per la seva seguretat i privacitat en un entorn digital.

El llibre comença amb un pròleg de l’ex-agent de la NSA Edward Snowden, i continua amb una introducció explicant la importància de fer ús d’eines que protegeixin les dades i comunicacions, posant com a exemple la necessitat dels periodistes de protegir les seves fonts. La introducció acaba amb una crida a l’ús d’eines de software lliure i un repàs de l’estat de l’espionatge digital actual.

El manual toca els següents punts:

La primera part del llibre aconsegueix fer un resum de l’estat actual del món pel que fa a la vigilància de forma molt correcta, i demana una presa de consciència de cara a la necessitat d’usar eines criptogràfiques avui i d’anar en compte amb les nostres dades i comunicacions digitals.

Els temes que es toquen al manual estan explicats de manera molt entenedora. Primer s’introdueix la part tècnica d’una forma molt senzilla i plana per a poder entendre la necessitat de fer servir eines per a cada cas. Seguidament, s’explica com funciona l’eina en qüestió de forma fàcil i els passos per a usar-la correctament en cadascun dels sistemes operatius més comuns: GNU/Linux, Mac OSX i Windows.

Els capítols que expliquen les eines es poden llegir individualment, ja que en general no requereixen coneixements de les altres parts. De tota manera, el llibre és molt curt i es llegeix en unes poques hores.

Tot i que el llibre resulta a grans trets molt correcte, ens agradaria precisar alguns detalls:

[1] – http://www.rocaeditorial.c../../media/catalogo/sellos/eldiario-es-12/el-pequeno-libro-rojo-del-activista-en-la-red-1862.htm

[2] – https://en.wikipedia.org/wiki/Transport_Layer_Security#History_and_development

[3] – https://en.wikipedia.org/wiki/TrueCrypt#End_of_life_announcement

[4] – https://veracrypt.codeplex.com/

[5] – https://ciphershed.org/

[6] – http://blog.cryptographyengineering.com/20../../media/truecrypt-report.html